
24 februari 2025
De Nationale Milieu Autoriteit (NMA), die moet zorgdragen voor een gezond milieu in Suriname, benadrukt het belang van educatie en bewustwording bij de aanpak van milieu-uitdagingen. Eén van deze uitdagingen is het grootschalig kwikgebruik in de Kleinschalige goudwinning. De NMA-directeur, Vanuessa Gefferie benadrukte tijdens haar toespraak bij de lancering van educatie en communicatiematerialen van het EMSAGS Project, dat educatie de basis vormt van elke vooruitgang. “Als mensen bewust worden gemaakt van de uitdagingen en kansen binnen de goudsector, kunnen zij ook de nodige kennis en vaardigheden opdoen om op een verantwoorde manier met de natuurlijke hulpbronnen om te gaan”, zegt Gefferie. Met deze bewustwordingscampagne van EMSAGS kan een breder publiek worden bereikt en geïnformeerd over de voordelen van een duurzame kleinschalige goudsector. De lancering heeft op zaterdag 22 februari 2025 in de Lalla Rookh Ballroom plaatsgevonden.
Het “Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small-Scale Gold Mining” (EMSAGS) is in 2019 van start gegaan om de grootschalige mileuvervuiling binnen de ambachtelijke en kleinschalige mijnbouw (ASGM) aan te pakken. Dit project wordt door de NMA en het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen uitgevoerd met de financiële ondersteuning van de Global Environmental Facility (GEF) Trust Fund en ondersteunig van de United Nation Development Programme (UNDP). Het doel van het project is om het beheer van ASGM in Suriname te verbeteren en de toepassing van milieuverantwoorde mijnbouwtechnologieën te bevorderen.
Tijdens de lancering van de educatie en communicatiematerialen van EMSAGS zijn er diverse video’s als radioproducties aan de aanwezigen gepresenteerd, waarbij gewezen werd op de gevaren van onverantwoord kwikgebruik enerzijds als ook de duurzame milieu alternatieven anderzijds. Op een heel éénvoudige en innovatieve wijze is de boodschap aan met name de jongeren gepresenteerd en verwacht wordt dat deze belangrijke doelgroep de informatie verder zal overbrengen aan hun leeftijdsgenoten, maar ook aan hun leefgemeenschappen waartoe ze behoren. Ook is er een mobiele webapplicatie ontwikkeld om de bewustwording inzake de kwikproblematiek te benadrukken. De leerlingen van de Openbare school Compagniekreek en de H.G. Silvesterschool hebben voor de aanvang van het officieel gedeelte meegedaan aan een quiz die te maken had met de negatieve gevolgen van kwikgebruik in het milieu en ook voor de dorpbewoners, waar er aan kleinschalige goudwinning wordt gedaan. Het is bekend dat blootstelling aan kwik een aantal gezondheidseffecten heeft zoals onder andere geheugen- en gehoorverlies, lever- en nierschade, hersenbeschadiging en slechtziendheid. Verder gaat kwikgebruik binnen de goudsector gepaard met het grootschalig verwijderen van bomen.
Volgens Sandra Bihari van de projectmanagement Unit van het EMSAGS-project, staat EMSAGS voor een verduurzaming van de kleinschalige goudsector. Er worden volgens haar diverse acties ondernomen om de situatie te verbeteren zoals vergroten van het bewustzijn van het gevaar van kwikgebruik en de schadelijke gevolgen voor het milieu. Verder worden ook duurzame en milieuvriendelijke alternatieven geïntroduceerd. Naast de introductie van de educatie en communicatiematerialen, zijn er ook Mining Training And Extension Centers, de zogeheten Mtec’s opgezet te Brownsweg in het district Brokopondo en te Snesi Kondre in het district Sipaliwini. Deze trainingcentra zijn multifunctioneel en zijn bedoeld om kleinschalige mijnbouwers en andere belanghebbenden praktische kennis bij te brengen over milieuverantwoorde mijnbouwtechnieken.
Tijdens de lancering waren kwamen ook kort aan het woord: de directeur van het directoraat Mijnbouw, van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen mevrouw Preciosa Simons, mevrouw Jiechel Kasandiredjo, vertegenwoordiger van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu en de heer Mohamed Bholai, onderdirecteur Ontwikkelingsdienst van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De sprekers waren unaniem er overeens, dat goudwinning aantrekkelijk is, maar dat het op een verantwoorde en duurzame manier moet plaatsvinden, waarbij kwikgebruik plaats moet maken voor milieuvriendelijk alternatieven. Ter afsluiting van de lancering hebben de twee bovengenoemde scholen als ook andere stakeholders, zoals een vertegenwoordigers van de ministeries van NH, ROM en MINOwC een pakket met educatieve materialen ontvangen met de bedoeling om de boodschap van toepassing van kwikvrije methoden te verspreiden.
